Discord a živý trading: Wo-wo-wo tom to je!

Máme za sebou první týdny spuštění Discordu pro živý opční trading. Spustil jsem ho po dvouletém váhání. David Discord jede a nemůže si ho vynachválit. Tak jsem ho po dvou letech spustil taky – a musím říct, že je to rozhodně zajímavá zkušenost.

Co je pozitivní?

Především ta „bezprostřednost“ a obousměrnost komunikace. Můžu tu udělat anketu nebo postovat obchody, aniž bych se musel klepat, jestli mi to Fejsblb neshodí. Ono to není nic příjemného, každý druhý příspěvek muset „vyhádat“ s algem na druhé straně Fejsblbu:

Jako velmi pozitivní vidím (aspoň podle mého názoru) možnost rozdělení do tří tématických skupin:

Vysvětlení strategií. Zatím jsme probrali Medvěda a Strangle. Dodám materiály jako základ, pak si je proberme na živém streamu s dotazy. Tady je to vidět: Vlevo je roletka „strategie“, po rozbalení je vidět aktuální stav tří strategiií: Medvědí past 112, Strangle a Dlouhán:

Živé obchody. To, co vysvětluju, rovnou můžeme obchodovat. Aktuálně obchodujeme hlavně Medvědy a Dlouhány. Na Strangle není vhodná doba – proč, to jsem vysvětloval ve přímém přenosu.
Nutí mne to k větší pečlivosti – jak známo, nejsem právě „puntičkář“ a nejsem kámoš s excelem. A to jakože vůbec. No, a to se projevuje právě teď: Musím obchod vytvořit, což je sranda na 5 minut. Jenže ho musím správně zapsat, natočit, vysvětlit, a to ideálně vše i v živém vysílání. Což už je docela záhul, když musím najednou komentovat každé kliknutí myší … to co jindy automaticky probíhá v hlavě, musím souvisle vykládat.
Pochopíte to při řízení: Zkuste si komentovat VŠECHNO co při řízení děláte, například při rozjezdu … a opravdu VŠECHNY úkony které naráz děláte (zpětné zrcátko, brzda, spojka, řazení, volant, synchron brzda-spojka-plyn, blinkr).
A pak to zapsat do excelu při uzavírání … automaticky to vidím v platformě, ale tady to musím ještě přesně (pokud možno) napsat do excelu. A ještě do Discordu.
Jak jsem už napsal, nutí mne to k pečlivosti … zatím dobrý.
Takto vypadají obchody v Discordu: Zleva roletka „obchody Martin“, po rozbalení sloupec obchodů. Každý po rozliknutí je do detailu.

Diskuze a dotazy. To je třetí oblast, která se mi líbí – rovnou se tu řeší dotazy ke strategiím a k brokerům. Myslím, že to je velká pomoc pro všechny, kdo jsou v Discordu: Zkušenější se trénují na odpovědích nováčkům, a nováčci mohou rychleji postupovat, protože se jim vždy někdo věnuje.


No a úplně nejvíc (pro mne) jsou Obchody členů Discordu. To je úplně boží vidět, jak jeden týden vysvětlím (od podkladů po živý stream s dotazy) a pak začnou přibývat v Discordu první obchody na konkrétní strategii od kolegů.
Pro mne je to potvrzení, že kolegové vše chápou – a když je někde chyba, dá se takto včas zachytit a kolegu upozornit. Nejlepší vůbec, protože tím pádem si kolega chybu opraví včas, a dál už jede podle správných „notiček“:

Prima je, že tyto obchody také nové kolegy zbaví ostychu – nikdo tu nikomu netrhá hlavu, a vše se tu může trénovat naprosto otevřeně. Líbí se mi, že mnozí kolegové mají daleko pečlivější zápis, než mám já 🙂

Za mne tedy je Discord fajn. Je pro mne velmi časově náročný, ale zase na druhou stranu je obrovská satisfakce, že tento formát zjevně vede k praktickému používání strategií.
Všem, kdo jste v partě, velmi děkuji.
A nejvíc potěší podobný feedback, to mi ukazuje, že jsme na správné cestě – a velmi děkuji: