Černá labuť na trhu? Tématem je hedžování

Zase zpět k tradingu: Poslední dobou, jak sleduju cvrkot na sociálních sítích, se cyklicky opakují dvě témata:
– Kam až to poroste?
– Zítra bude armageddon!

Samozřejmě, jsou to clickbajty, kterými se youtubeři té slabší sorty dobývají pozornosti publika. A jedou grafy „kam až to padlo minule“ a co řekl který guru o propadu … bla bla bla…

Korekce, bull-run, Černá labuť

Výhodou je, že jsem na rozdíl od mnohých yotuberů osobně zažil propad v roce 2008 na trhu, aniž bych za sebou v té době vláčel kačera nebo tvořil bábovičky na písku. Takže vím, že průser na trhu chodí, a je potřeba se na něj připravit.

  1. Korekce. Tady nejlíp poznáte, kdo jede clickbajt, a kdo dělá trading/investice. Ta slabší sorta publikuje při každém poklesu o 2-5% rudě svící videa o hororu na trhu. Krev z toho přímo cáká, emoce neznalých laiků velí přimknout se na obrannou hruď oči třeštícího youtubera :). Přitom korekce je normální „výdech“ na trhu. A naše strategie s ní počítají – buď v menší korekci vybereme jackpot oproti růstovému trhu, nebo holt vyplatíme stop-loss.
  2. Bull-run. Růstový býčí trh, v době inflační měny a obecné znalosti investování je býčí trh celkem logický. I takový Pepan z Horní Dolní kouká na mrkajícího youtubera a má pocit, že růst je věčný, a tak přisype přes scam-brokera svojí trošku do mlýna. Nic proti, likvidita je fajn. A trh roste. Mimochodem, toto je důvod, proč funguje DCA strategie, vždy jsou noví kupci 🙂
  3. Černá labuť. To je propad jak prase, kterým se ohánějí zase ti kluci youtuberští, když jim bull-run přijde dlouhý, nebo když jede korekce. Slabší publikum opět zbožně hltá slova své oblíbené mluvící hlavy, která háže grafy „kam až to padne“ a sugestivně u toho hmitá obočím …

Co s tím?

V Discordu jsme tento týden řešili zajišťování proti poklesu (bod 1.) a to přes tzv. Dlouhého medvěda, lidově Dlouhána. Prostě stavíme Medvědí past tak, aby
– měla co nejdelší profitní zónu, tzv. „medvědí past“
– tomu obětujeme i prémium (výsledek je „nula“)
– abychom získali co nejlevněji zajištění

Černá labuť už se zajišťuje „zadarmo“ hůř. A je potřeba zajištění tvořit postupně, a dlouhodobě.
Není to taková sranda, jako mechanismus proti korekci „postavím Medvěda, tak k němu najdu Dlouhána, a mám plusmínus založeno na hedžování“.
Černá labuť je pád o 30% a víc (můj laický názor, za těch 19 let v trhu). Základ jsem předal v Discordu tento týden:

.. a fajn zpráva na závěr

Zakládám si na tom, že informace které sdílím nesou ovoce. Jsou to strategie, které používáme v tradingu, ve fondu, které testujeme atd. atd. A proto jsem přesvědčen, že každý kdo je pochopí, je schopen s nimi vydělávat.

To je totiž to jediné, co je v tradingu důležité – je jedno, jak jsou videa pěkná, nebo kolik nasbírají lajků. Totéž platí o Discordu: Nejde o to, jestli se „uvnitř“ člověk baví, ale jestli mu obsah přinese výsledky.

A mám potvrzeno, že ano. Kdo maká a používá to, co sdílím v přímém přenosu, má výsledky. A to mne těší nejvíc. Markovi díky a věřím, že tato „první vlaštovka“ nezůstává sama:

PS: A jestli chceš sledovat průbězně co sdílím na sockách, tak třeba tady na fejsbůčku 🙂